top of page

כל מה שרציתם על אטופיק דרמטיטיס

עודכן: 25 בינו׳ 2023


אטופיק דרמטיטיס, המכונה גם אקזמה אטופית היא מחלה דלקתית-כרונית אשר מוגדרת כאחת ההפרעות הדלקתיות הנפוצות ביותר. מבחינה אפידמיולוגית היא משפיעה על כ-20% מהילדים ו-10% מהמבוגרים במדינות בעלות מצב סוציו-אקונומי גבוה (מדינות מפותחות).

ההפרעה מאופיינת בגירוי עז, אקזמות חוזרות בעור ונגעים בעלי מראה קליני הטרוגני (לא סימטרי מבחינת מיקום או מראה).

למרות שאטופיק דרמטיטיס יכולה להופיע בכל גיל, הגיל הנפוץ לתחילת המחלה הוא בילדות המוקדמת, בדרך כלל בגיל 3-6 חודשים. (במרבית המקרים היא צפויה לחלוף בגילאי 3-5 שנים). עדויות מצביעות על כך שאטופיק דרמטיטיס במבוגרים שכיחה גם כן, וכוללת צורות מתמשכות של המחלה והן התפרצויות חדשות.

הגורמים לאטופיק דרמטיטיס מורכבים ומולטיפקטוריאלים (מגוון רחב של סיבות). ישנו מרכיב גנטי חזק, עם עדויות למנגנונים מרובים של סיכון גנטי. מוטציות אשר גורמות לאובדן תפקוד בגן המקודד לחלבון בשם פילאגרין (FLG). חלבון זה הוא חלבון מבני עיקרי באפידרמיס (עילית העור) אשר בעל תפקיד מפתח בשמירה על מחסום העור ועל הלחות שקיימת בעור.

למרות שגנטיקה חשובה בבירור, העלייה בשכיחות הגלובלית של תחלואה באטופיק דרמטיטיס מדגישה את תפקידם של הגורמים הסביבתיים: הסובלים מהמחלה הם בעלי סיכון מוגבר לחוות גם אסטמה, נזלת אלרגית ואלרגיה למזון. כמו גם לספקטרום רחב של השלכות בריאותיות ופסיכולוגיות אחרות.

התפרצויות אטופיות מקושרות באופן חזק לסטרס חיסוני וסטרס נפשי. בתינוקות וילדים ההתפרצויות יופיעו בדרך כלל בסמוך למחלות חום נגיפיות או חיידקיות וסביב תהליך הכנה ובקיעת השיניים. אחוז קטן יחסית ממקרי התקפי האטופיק קשורים לאלרגיות שמקורן במזון. במבוגרים התפרצויות אטופיות קשורות באופן הדוק לסטרס נפשי, מצבי חרדה ולחץ. החמרת המצב העורי קשורה לחשיפה למוצרי קוסמטיקה וחומרי בישום, חומרי ניקוי, מתכות מסוימות (בעיקר ניקל), שטיפה מרובה של הידיים במים.

האבחון של אטופיק דרמטיטיס יכול להתבצע על-פי מדדים רפואיים שונים אך הקריטריון העולמי המוביל הוא UK Working Party criteria:

על פי קריטריון זה התכונות החיוניות לאבחון הן: נגעים אקזמטיים, גירוד עז ומחלה כרונית או הישנות של המחלה.

מאפיינים נפוצים הנראים ברוב החולים עם אטופיק דרמטיטיס הם יובש עור כללי, הופעת המחלה בגיל מוקדם (בדרך כלל בשנתיים הראשונות לחיים), והיסטוריה אישית או היסטוריה משפחתית, או שניהם, של מחלה אטופית (למשל, אסטמה, נזלת אלרגית, אטופיק דרמטיטיס) או תגובתיות ספציפית המערבת נוגדני IgE. מאפיינים נוספים לא ספציפיים הקשורים למחלה כוללים היפר-לינאריות (ריבוי "קווים" בחלקים הפנימיים של כפות ידיים וכפות כף רגל, קפלי דני-מורגן אינפרא-אורביטאליים (קפלים מתחת לעפעף התחתון של העין), והסימן של הרטו (חוסר שיער בשליש החיצוני של הגבה ודקיקות העור באיזור זה).


הנגעים האקזמתיים מתפלגים במיקום הופעתם בדרך כלל לפי גילאים:

· בתינוקות מופיעים לעתים קרובות עם נגעים חריפים המאופיינים על ידי אריתמה (אדמומיות) לא מוגדרת עם בצקת, שלפוחיות, ודלקות מפרישות מוגלה אשר יכולים להיות מופצים באופן נרחב אך בדרך כלל כוללים את הפנים, הלחיים, בטן, גב ידיים ורגליים.

· בילדות (בגיל שנתיים ומעלה), האקזמה הופכת יותר מקומית וכרונית מאשר בינקות, עם אריתמה (אדמומיות) חיוורת יותר, עור יבש (צירוזיס) ונגעים לא מוגדרים המופיעים על איברים מכופפים (מפרקים וצוואר) עם עיבוי חזזיות. למרות שלמתבגרים ומבוגרים יש בדרך כלל אקזמה מפושטת, הנגעים יכולים להיות גם נגעים מקומיים המשפיעים בדרך כלל על הידיים, עפעפיים, ואיברים מכופפים.

· מבוגרים יכולים לסבול גם מאקזמה כרונית בידיים בלבד או דרמטיטיס של ראש וצוואר, כתפיים וקרקפת.


מנגנון המחלה של אטופיק דרמטיטיס כולל משחק גומלין מורכב בין מחסום אפידרמלי אשר לא מתפקד בצורה ראויה, הפרעות בהרכב המיקרוביום (חיידקים) בעור, ובעיקר חוסר ויסות חיסוני מוטה מסוג 2 (Type 2 immune activity).

המחסום האפידרמלי הוא מערכת עורית הידרו-ליפידית אשר מורכבת מתאים קרטינוציטים ומיסודות שונים המיוצרים בעור:חומצות אמינו,חומצות שומן,כולסטרול וטריגליצרידים, סרמידים וכן גורמי לחות טבעיים (NMF's)- בהם נכללים חומרים סופחים ומשמרי לחות נוספים כמו חומצה לקטית,חומצות אמינו,אוריאה ומלחים כמו נתרן,סידן ואשלגן. תפקיד המחסום האפידרמלי הוא לשמש כמחסום מפני מיקרואורגניזמים פתוגניים (חיידקים, נגיפים, פטריות, טפילים ושמרים), אלרגנים, זיהום אוויר וחומרים מזיקים נוספים. תפקיד חשוב נוסף של מחסום זה הוא לשמר את הלחות הקיימת בשכבת הדרמיס על מנת למנוע אובדן נוזלים והאצת תהליכי הזדקנות.

תפקוד לקוי של המחסום האפידרמלי נצפה באופן עקבי בעור מושפע ולא מושפע (באופן כללי ללא מצב של התקף קיים) של חולים עם אטופיק דרמטיטיס. במצב זה נגרם מצב של אובדן מים, שינוי בחומציות העור (pH), חדירות מוגברת של פתוגנים ואלרגניים אל הדרמיס, ירידה ביכולת שימור המים בעור ושינוי בהרכב השומנים (ליפידים) המרכיבים את המחסום.

שיבוש תפקוד המחסום באטופיק דרמטיטיס הוא רב גורמים וכולל גורמים גנטים כמו מוטציות בחלבון פילאגרין (FLG) וכן נזק פיזי מגרד, שריטות או כוויות. כאשר פעילות המחסום נפגמת הוא ניזוק בצורה חמורה יותר ע"י חדירה של גורמים מזהמים כמו חיידקים ושמרים (בעיקר ע"י החיידק סטאפילוקוקוס אאריוס - S. aureus). כתוצאה מכך מתחילה פעילות חיסונית מסוג 2 (Type 2 immune activity) שבעקבותיה נגרם נזק נוסף לרקמות ומופרשים חומרים כמו היסטמינים אשר גורמים להתגברות הגרד.

אינטראקציות נוירו-אימוניות אשר משפיעות על יצירת גרד:

התסמין הנפוץ ביותר של אטופיק דרמטיטיס הוא גרד. הגרד תורם להחמרת המצב ע"י פגיעה במחסום האפידרמלי. בעקבות כך מתאפשרת חדירה של פתוגנים ואלרגניים שונים אל תוך העור. כאשר מנגנון הגרד מופעל הוא מתחיל להפעיל סדרה של פעולות אשר תורמות למצב פיזיולוגי אשר מכונה "itch–scratch cycle" (מעגל גרד-שריטה בתרגום חופשי). במצב זה מופרשים חומרים פרוריטוגנים, העיקרי שבהם הוא היסטמין אשר מופרש ע"י תאי מאסט ותאים בזופיליים. כמו כן מופרשים גם ציטוקינים מתווכי דלקת מסוג 2 אשר משפיעים על תאי עצב הנמצאים בעור ותורמים רבות ליצירת מנגנון גרד כרוני. כאשר מנגנון הגרד מופעל, גרד אקטיבי של העור יגרום להגברת תחושת הגרד אשר לא תצליח להיפסק בקלות. ועל כן יש להימנע ככל האפשר מגרד אקטיבי של העור ולנסות ככל האפשר להרגיע את התחושה (במקרי קיצון יש לשקול להשתמש באנטי-היסטמינים מסוגים שונים לאחר ייעוץ רפואי).

הטיפול:

ראשית יש לקחת בחשבון כי עור אטופי נמצא תמיד במצב מיקרו-דלקתי גם כאשר לא מופיעים התקפים הנראים לעין. ולכן ישנה חשיבות עצומה גם למניעה וגם לטיפול איכותי.

גורמים רבים יכולים לעורר החמרה של אטופיק דרמטיטיס. אלה כוללים גורמים לא ספציפיים

כגון חומרים מגרים (בדים סינטטיים, ומתכות אלקאליות), גורמי ושינויי אקלים, זיהומים, מתח פסיכולוגי, וחשיפה למזונות, חומרים כימיים או אלרגנים אשר באים במגע עם העור (במקרים בהם ישנה אלרגיה ברורה וידועה לגורם מסוים). הטיפול באטופיק כולל גם את שיקום העור ואיחוי המחסום האפידרמלי. שיקום העור יעשה באמצעות חומרים שומנים המכילים אחוז גבוה של חומצות שומן חיוניות. מטרת שימון העור היא לאפשר החלמה ואיחוי שלו כמו גם ליצור שכבה אטימה (אוקולסיה) אשר תמנע מהעור (ובעיקר מהדרמיס) לאבד נוזלים בכך למנוע את החמרת היובש, הגרד וכתוצר יוצא את החמרת הדלקת. ישנה חשיבות לשמן את העור באופן קבוע גם כאשר אין התקף אטופי, כאמור עור אטופי תמיד נמצא במצב מיקרו-דלקתי. שימון נכון ועקבי ישמר את רמת הלחות בעור וימנע החמרה של המצב בעת התקף אטופי נוסף.

הטיפול באטופיק בשיטת N&S מבוסס על מספר עקרונות חשובים:


1. עור אטופי לא אוהב מים. למעשה אף עור לא אוהב מים, המלחים שנמצאים במים גורמים לספיחת הלחות הטבעית שנמצאת בעור ולייבוש שלו. בזמן התקף חשוב לבצע מקלחות קצרות, במים פושרים בשעות היום בלבד. יש לייבש את העור בעדינות, בטפיחות קלות בייחוד באיזורי הקפלים (צוואר, מרפקים, מאחוריי הברכיים ובישבן) כנגזרת מכך, מוצרי לחות מבוססי מים לרוב לא יועילו לטיפול בעור אטופי ואף עלולים להחמיר את המצב.

2. העור אוהב שמן.

חשוב מאוד לשמור על העור משומן כל הזמן. יש לשמן על פי צורך פעמיים-שלוש פעמים ביום.

3. העור מאבד כמויות גדולות של נוזלים במהלך הלילה. מבחינה פיזיולוגית במהלך הלילה מתרחשים שינויים שונים בעור אשר גורמים לו לאבד כמויות גדולות של נוזלים. בעור אטופי כאמור אובדן נוזלים תורם להתייבשות של העור והחמרה של הגרד. דבר זה גורם להחמרה של ההתקף, ולכן עור אטופי תמיד יראה במצב יותר חמור בלילה בהשוואה ליום. כנגזרת מכך לא מומלץ להתקלח בשעות הערב על מנת לא לייבש את העור יתר על המידה ולעורר את מנגנון הגרד.


4. יש להשתמש בסבון טבעי על מנת לשמור על חומציות העור. מומלץ להשתמש בסבון טבעי (אל-סבון) ללא חומרי בישום וללא פראבנים אשר דרגת החומציות שלו נעה בין pH 5.2-5.5 . סבון מהסוג הזה יסייע לשמור על חומציות העור ולשמר את הפלואורה הטבעית של העור (אוכלוסיית החיידקים הטובים), ואת האיזון של מרכיבי המחסום האפידרמלי והלחות הטבעית של העור.


5. מומלץ ללבוש בגדים אשר עשויים 100% כותנה. בדים סינטטיים עלולים לגרום לתחושת אי נוחות וגרד בזמן התקפי אטופיק.


6. מומלץ לא לעטות תכשיטי מתכת בזמן התקף אטופי. תכשיטי המתכת (זהב, כסף וכו') מכילים תערובת שכוללת גם ניקל. ידוע שניקל הוא אחת מהמתכות אשר גורמות להגברת גירוי וגרד בזמן התקף אטופי.


איך מטפלים באטופיק דרמטיטיס בשיטת N&S???

כאשר ישנו התקף אטופי יש לשמן את אזור הנגע בטיפה אחת משמן Let It Glow פעמיים ביום: בבוקר אחרי מקלחת, ובערב לפני השינה. (אין למרוח לפני חשיפה לשמש). את שאר העור יש להקפיד לשמן באמצעות שמן שקדים מתוקים בכבישה קרה ע"פ הצורך ללא קשר להתקפים אטופיים.

למה אני צריך/ה לצפות מבחינת זמן ונראות ההחלמה של העור???

מתחילת הטיפול בטווח של עד שלושה ימים ייתכן והעור באזור הנגע יראה אדמומי ומגורה יותר. אל דאגה! זהו חלק מתהליך ההחלמה של הדלקת. Let It Glow מכיל חומרים אשר מעודדים את מערכת החיסון ומערכת הדם להגיע אל אזור הנגע האטופי ולעודד את החלמתו ע"י יצירת סביבה דלקתית חיובית. כאמור, גם דלקת טובה מאופיינת באדמומיות של העור. אין סיבה לדאגה. זה חולף. לאחר מספר ימים הנגע האטופי יתחיל להתייבש ואט-אט להפוך את צבעו לוורדרד, אחר כך ללבן ובהמשך יתחיל העור להתקשקש ולהתחדש. התהליך הזה לוקח בממוצע שבועיים. (באזורי קפלים תחת מפרקים זה יכול להימשך מעט יותר זמן מכיוון שאזורים נוטים להיות לחים).

* באם ידועה אלרגיה לאחד מהמרכיבים או אם מתפתחת אלרגיה בזמן השימוש יש לעצור במיידי את השימוש במוצר.

במידה וישנו חוסר וודאות לגבי הטיפול או לגבי תהליך ההחלמה ניתן לפנות למייל של שירות הלקוחות: nature.science8@gmail.com בציון שם מלא, טלפון ותמונות איכותיות של הנגע האטופי. אנו נצור עימך קשר ונשמח לענות על כל שאלה.


המידע בפוסט אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי שניתן ע"י רופא/ת עור.

כל הזכויות לפרסום שמורות לקליניקת N&S wellness and skincare











269 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page